Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Jak naturalne antyoksydanty wspierają zdrowie i opóźniają procesy starzenia?

Sekret młodego wyglądu, dobrego samopoczucia i długowieczności tkwi w genach… i w antyoksydantach. Związki te są Twoimi sprzymierzeńcami w staraniach o zachowanie zdrowia i urody. Które z antyoksydantów pomogą „zatrzymać” upływ czasu i rozprawić się z wolnymi rodnikami? Wyjaśniamy.

Flawonoidy – pogromcy wolnych rodników

Flawonoidy to związki występujące w owocach, warzywach i herbacie. Ich aktywność antyoksydacyjna jest możliwa dzięki kilku mechanizmom ich działania.

Flawonoidy pomagają w wychwytywaniu wolnych rodników tlenowych (toksycznych dla człowieka produktów ubocznych metabolizmu tlenu) oraz ich reaktywnych form. Wspomagają także ograniczenie wytwarzania tych szkodliwych cząsteczek poprzez hamowanie aktywności enzymów odpowiedzialnych za ich powstawanie.

Flawonoidy wspierają także organizm, pomagając chelatować jony metali przejściowych – np. miedzi i żelaza. W ten sposób wspomagają zapobieganie powstawaniu szczególnie agresywnego rodnika hydroksylowego[1].

Flawonoidy znajdziesz w jagodach, jabłkach, cytrusach, a nawet w ciemnej czekoladzie. Regularne spożywanie produktów bogatych w te związki może wspierać naturalną obronę antyoksydacyjną i zachowanie młodego wyglądu. Dlaczego? Bo wolne rodniki odpowiadają także za zachodzenie procesów starzenia.

Karnozyna cynku – antyoksydant i wsparcie profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych

Karnozyna pomaga w dezaktywacji różnych typów wolnych rodników – nadtlenkowych, hydroksylowych, a także tlenu singletowego. Wspiera tym samym ochronę błon białkowo-lipidowych komórek przed uszkodzeniami. Jest tarczą ochronną wokół najważniejszych struktur komórkowych[2].

Związek ten może występować jako karnozyna cynku. W takiej postaci wspiera również kondycję włosów, paznokci i skóry oraz profilaktykę chorób układu sercowo-naczyniowego i wrzodów żołądka. Kapsułki z karnozyną cynku mogą być wartościowym uzupełnieniem diety.

Witamina E – witamina młodości

Ten rozpuszczalny w tłuszczach antyoksydant jest niezbędny dla zachowania zdrowia każdej komórki ciała. Witamina E pomaga zapobiegać utlenianiu lipidów błon komórkowych – zachodzeniu procesu, który przyspiesza starzenie się organizmu.

Sprawdź też  Jak przechowywać mrożone owoce leśne, aby zachować ich świeżość i smak?

Gdy wolne rodniki atakują błony komórkowe, witamina E natychmiast wspomaga przerwanie reakcji peroksydacji. „Zmiata” reaktywne formy tlenu oraz wolne rodniki, zanim zdążą wyrządzić szkody[3]. Witamina E występuje w naturze w ośmiu różnych formach. Jednak najaktywniejszą biologicznie z nich jest alfa-tokoferol.

Naturalnymi źródłami tej witaminy są orzechy, nasiona słonecznika i dyni, olej roślinne czy awokado. Możesz też ją stosować w formie suplementu diety.

Sama dieta bogata w antyoksydanty to tylko część sukcesu. Twój styl życia może wpływać na to, jak skutecznie organizm wykorzystuje te cenne związki. Przewlekły stres, brak snu czy palenie papierosów zwiększają produkcję wolnych rodników. Ich liczba do zniszczenia może przekraczać możliwości obronne nawet najlepszych antyoksydantów. Dlatego żyj zdrowo i stosuj zbilansowaną dietę. Jeśli uważasz, że przyda Ci się dodatkowy „zastrzyk” antyoksydantów, zawsze możesz sięgnąć po suplementy.

[1] Monika Majewska, Hanna Czeczot, Flawonoidy w profilaktyce i terapii, w: Farmacja Praktyczna, t. 65, nr 5, 2009.

[2] Ewa Aleksandra Syta, Grażyna Ginalska, Paulina Kazimierczak, Bioaktywne właściwości karnozyny, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2018, Tom 24, Nr 2, 96–100.

[3] Renata Szymańska, Beatrycze Nowicka, Jerzy Kruk, Witamina E – metabolizm i funkcje, Kosmos. Problemy nauk biologicznych, t. 58, nr 1–2, 2009 r.

//Artykuł partnera

Adrianna Łowicka
Adrianna Łowicka

Wieloletnia autorka kilku blogów poświęconych modzie, urodzie i lifestyle. Fanatyczka naturalnych kosmetyków i klasycznego ubioru.

Artykuły: 85

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *